Modelvliegen

Modelvliegen kan men binnen onze club met Motorvliegtuigen, Zweefvliegtuigen, Helikopters en Multikopters. Binnen onze club zijn er instructeurs die de leden kunnen begeleiden met het leren vliegen van modelvliegtuigen.

In verband met de veiligheid dient elke vlieger zijn vliegbrevet te halen voor de klasse waarin hij vliegt. Zonder vliegbrevet mag men alleen onder begeleiding van een instructeur vliegen.

De modellen waarmee gevlogen kan worden zijn onder te verdelen in de volgende groepen:

  • Schaalmodellen: Dit zijn modellen die nagemaakt zijn van echt bestaande vliegtuigen. Deze schaalmodellen zijn meestal moeilijker te vliegen.

The RC Mustang. The Top Flite P-51D 60 size ARF.

 

 

 

 

 

 

 

  • Semi-schaalmodellen: Dit zijn schaalmodellen waar men wijzigingen in heeft aangebracht zodat het betere vliegeigenschappen heeft.

 

  • Sportmodellen: Dit zijn standaard modelvliegtuigen waar de producent of modelbouwer zelf een ontwerp van heeft gemaakt dat goed vliegt.

 

Motoren

De brandstof motoren werken meestal volgens het dieselprincipe, waarbij de ontsteking wordt ingezet en op gang gehouden door een gloeispiraal. We maken onderscheid tussen tweetakt- en viertakt motoren. Grotere modellen maken vaak gebruik van benzine motoren

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4JHXS5gksHjdJoyvLdIaFvJl3Vp8lEol6TpdUKZUGEl5zgLTk4AO.S. FS-120 III Surpass Ringed 4-Stroke w/Pump

 

De Electro motoren zijn tegenwoordig meestal brushless (borstel loos) en worden via een ESC (regelaar) met een Lipo accu verbonden.

http://www.amain.com/images/medium/agn/agnhml70m02.jpghttp://www.amain.com/images/large/cse/cse010-0103-00.jpghttp://www.rchelicopterfun.com/images/Turnigy_5000_6S_Batt250pics.gif

 

Motorvliegtuigen

Een motorvliegtuig maakt tijdens de hele vlucht tussen start en landing gebruik van een brandstof- of elektromotor.

http://www.greatplanes.com/airplanes/gpma1363-gallery7-lrg.jpg

 

Zweefvliegtuigen

Een zweefvliegtuig maakt tijdens de vlucht geen gebruik van een motor, maar zal door middel van thermiek of wind (hellingzweven) in de lucht gehouden worden.

Het op hoogte brengen van een zweefvliegtuig kan door middel van een lang elastiek, een sleepvliegtuig of een ingebouwde elektromotor. De laatste tijd is het elektrozweven, waarbij een ingebouwde elektromotor met klap propeller de zwever op hoogte brengt, het populairst.

http://static.rcgroups.net/forums/attachments/1/5/ai1907466-158-thumb-power1.jpg?d=1153306031http://www.topmodelcz.cz/resources/upload/foto_1909.jpg 

 

Helikopters

Een helikopter maakt tijdens de hele vlucht tussen start en landing gebruik van een brandstof- of elektromotor.

Helikopter vliegen is voor de meeste mensen erg moeilijk om te leren en wordt meestal pas gevlogen nadat men goed kan vliegen met een motorvliegtuig.

Tegenwoordig kan een goede computer vliegsimulator het leer proces behoorlijk versnellen zonder daadwerkelijke helikopter crashes.

 

Het leren vliegen

Het vliegen met een modelvliegtuig is iets wat je onder begeleiding van een instructeur moet leren. De leden van onze club krijgen gratis les van ervaren club instructeurs.

De instructeurs volgen het “Syllabus” programma van de KNVvL en houden per leerling een vorderingenstaat bij, zodat leerling en instructeur eenvoudig kunnen zien wat de leerling kan en wat niet. Als de vorderingen staat met succes is afgerond kan de leerling een vliegexamen doen. Als hij slaagt, krijgt hij een clubvliegbrevet. Met een geldig vliegbrevet mag men zelfstandig vliegen op ons vliegveld.

File0004

 

Tips voor beginners

  • Ga voordat je een modelvliegtuig aanschaft eerst een paar keer langs bij de modelvliegclub. De modelvliegers geven je graag advies en informatie.

  • Wordt lid van een modelvliegclub en ga niet zelf zomaar ergens proberen te vliegen.

  • Begin met een beginners toestel en niet met een toestel voor gevorderde.

  • Indien tijdens het bouwen iets niet helemaal duidelijk is, vraag dit dan aan de ervaren modelvliegers.

  • Laat het modelvliegtuig nadat je het afgebouwd hebt door een ervaren vlieger controleren.

  • Zoek contact met een club instructeur en laat je toestel invliegen door hem.

  • Probeer in de leerperiode regelmatig te vliegen, minimaal een paar vluchten per week.